Blue Flower

Wetenswaardigheden

Cantorij De Drie Ranken verrast De Herberg

Wat een verrassing! Tijdens de pauze van de filmavond op 10 december overhandigde Dinie Buitenhuis, de voorzitter van de inmiddels opgeheven Cantorij van De Drie Ranken, aan de Stichting Zing het Leven een cheque van € 800,--!

In oktober stopte de Cantorij, na veertig jaar gezongen te hebben in de vieringen in De Drie Ranken. Na afhandeling van alle financiële verplichtingen bleek nog een potje “over” te zijn. Het bestuur en de leden namen het besluit om het geld aan twee goede doelen te schenken: de Stichting Zing het Leven en De Herberg.

De Stichting Zing het Leven, in 2010 opgericht door dirigent Ineke van Jaarsveld, ondersteunt het onderzoek van wetenschappers van het Utrechts Universitair Medisch Centrum naar vroege opsporing van borstkanker. Zij doet dit vooral door het organiseren van benefietconcerten. In de afgelopen jaren kon al € 85.000,- naar Utrecht overgemaakt worden. Met dit geld werd onder meer onderzoeksapparatuur aangeschaft.

Inloophuis De Herberg mocht tevens deelgenoot zijn van dit gulle gebaar van de Cantorij. Op de laatste medewerkersvergadering in december werden ook wij verrast door bezoek het bestuur van de Cantorij en onder het genot van een kopje koffie mocht tot ieders vreugde een cheque van € 800,- in ontvangst genomen worden.

Het geeft vertrouwen en hoop dat er vanuit “de kerken” oog is voor het werk van het Citypastoraat dat namens de kerken van Apeldoorn plaatsvindt.

Gezien de financiële situatie van de Stichting Citypastoraat is deze gift extra welkom en onze dankbaarheid zeer groot!

Mensen van de Cantorij: héél hartelijk bedankt!!!

Gift-cantorij-4Gift-cantorij-5

Aartsbisschop Eijk in De Herberg

In het kader van zijn werkbezoek aan de EmmaEparochie bracht aartsbisschop W. Eijk op 10 december j.l. een bezoek aan het inloophuis De Herberg. Hij liet zich daarbij vergezellen door hulpbisschop Hoogenboom en pastoor Zemann. Tijdens zijn bezoek werd hij uitvoerig geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen het Citypastoraat en de gang van zaken in De Herberg. Hij bleek hierin zeer geïnteresseerd en sprak zijn waardering uit over al hetgeen door alle vrijwilligers voor de bezoekers van het inloophuis wordt gedaan. Hij wenste bestuur en medewerkers hierbij Gods zegen toe. Na een korte bezichtiging van het Oecumenisch Centrum werd gezamenlijk de maaltijd genoten en maakte de bisschop kennis met enkele bezoekers, die al in de vroege middaguren in het inloophuis arriveerden. Het was een nuttig en aangenaam bezoek, dat wederzijds zeer op prijs werd gesteld. Het is goed dat kerkelijke leiders van hun betrokkenheid en belangstelling laten blijken bij het werk, dat binnen de Apeldoornse gemeenschap namens de kerken in De Herberg plaats vindt.

najaar 2010 068

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Najaar 2010 aartsbisschop Eijk ontmoet bezoekers van De Herberg

 

Gedenkplek

In het inloophuis hangt een bord met daarop een regenboog. Het dient om overleden bezoekers van het inloophuis te gedenken. Het ontwerp is van Wilma Spijker.

IMG 8193

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betekenis van het bord:

De regenboog, die boven de horizon uitkomt, symboliseert dat als je hem ziet, je altijd de zon achter je hebt;

De regenboog is voorbij deze horizon en daarmee uit ons gezichtsveld verdwenen, maar de herinneringen blijven.

De horizon deelt het geheel in tweeën: lucht en water, licht en donker, leven en dood. Op deze scheiding komen de namen van de overledenen;

De regenboog is onder de horizon in het water doorgetrokken, waardoor een cirkel ontstaat als verwijzing naar onze levenscyclus.

Voor het bord als gedenkplek wordt een kaars gebrand als de naam van een overledene op het bord is aangebracht.

 Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens.

Zo maar wat feiten:

 •  Weet u dat er medewerkers teleurgesteld zijn als zij per abuis eens een keer een week lang geen dienst behoeven te doen?
 • In het gastenboek voor bezoekers van ‘De Herberg' staat de volgende intrigerende tekst vermeld: als liefde blind is, is er vertrouwen'.
 • Al heel veel jaren wordt het inloophuis medio december verrast met een royaal kerststuk. Op het bijgevoegde kaartje staat steeds weer vermeld: ‘van de Kerstman'.
 • Een voormalig bezoeker met een minimum inkomen brengt regelmatig etenswaar en snoepgoed voor de bezoekers van het inloophuis. Het gaat dan vaak om spullen die de houdbaarheidsdatum bijna hebben bereikt.
 • Ik ben heel blij dat ik in ‘De Herberg' mag komen. Na mijn scheiding ben ik op zoek gegaan naar wat warmte en gezelligheid. Dat heb ik in ‘De Herberg' gevonden. De gastvrouwen en heren zijn allemaal even lief en hartelijk en de koffie is helemaal goedkoop. Door mijn scheiding heb ik een bijstandsuitkering, dus kan ik nu wel twee of drie keer per week naar ‘De Herberg' om even een kop koffie te halen.
 • Een telefoontje van een grote organisatie in Apeldoorn: ‘Wij hebben een personeelsbijeenkomst gehad en nu zijn er honderd belegde broodjes over. Of ‘De Herberg' deze kan gebruiken?' Die middag wordt er heerlijk gesmuld en gaat een aantal bezoekers met een zakje belegde broodjes tevreden naar huis.
 • Een nieuwe vrijwilliger meldt zich aan. Haar hele leven is zij werkzaam geweest in het bedrijf van haar en haar man. Zij bouwt haar werkzaamheden binnen het bedrijf langzaam af. Sinds het ontstaan van ‘De Herberg' had zij de wens om zich als gastvrouw aan te melden. Daar komt nu tijd voor vrij.
 • Op de zolder is wekelijks de werkgroep ‘Maak Er Wat Van' bezig. Het project is bestemd voor mensen met een minimaal inkomen. Onder begeleiding van deskundige mensen kunnen de deelnemers kleding en/of andere zaken maken. Naaimachines, stoffen en andere materialen zijn voldoende aanwezig. Er wordt enthousiast gewerkt.
 • Een mevrouw belt aan bij ‘De Herberg'. Zij heeft gehoord over het werk van het Citypastoraat en wil er graag meer over weten. Tijdens het gesprek haalt zij na een kwartiertje plotseling een pakje zakdoekjes uit haar tas. Na er al drie zakdoekjes uitgehaald te hebben, tovert zij er een aanzienlijk bedrag aan euro's uit tevoorschijn. Hierbij geeft zij te kennen dat zij dit bedrag graag als gift wil schenken aan het Citypastoraat.
 • Vanuit de hal klinkt een vrolijke deun. Iemand is achter het orgel gekropen. In de huiskamer roept iemand “Kan het niet wat zachter? Het is soms net als in een groot gezin. Ieder zoekt zijn plek. IMG 8202Sommigen vragen aandacht, anderen laten zich niet horen, terwijl ook bij hen de behoefte aan aandacht kan leven. Onze gastvrouwen en –heren hebben daar voelsprieten voor, net als ouders voor hun kinderen.
 • Een bezoekster schrijft: Mijn naam doet er niet toe, maar als het BAB-project (project Budgettering, Aandacht en Begeleiding) er niet was geweest, dan zou ik nu geen huis meer hebben en dus op straat staan. Het heeft mij het leven gered, kun je zeggen. Het project is hard nodig in deze tijd en in de toekomst.
 • Uit het logboek: Dikke Atje probeert drankjes niet af te rekenen. Hij zegt dan het aan anderen te hebben betaald.
 • In het verhaal van de Barmhartige Samaritaan uit de bijbel komt ook een herberg voor. Het is een plaats waar je kunt uitrusten, mensen ontmoeten en een gesprek hebben.
 • Zelfs in Frankrijk geniet De Herberg bekendheid. In het dagblad "La Croix" van 23 november 2006 lezen we in een artikel over Apeldoorn: "Et a l'auberge De Herberg, installée pres de la maire, on conseille ceux qui se sentent perdus".
 • Tijdens de actie 'Gelderland helpt....' van omroep Gelderland werd De Herberg blij verrast met tal van gaven, o.a. 4000 kerstkoekjes voor bij de koffie. Om de koekjes niet te laten verpieteren werd een groot aantal doorgegeven aan de Voedselbank zodat veel mensen hiervan konden profiteren.
 • Stagiaires vinden het vaak erg leuk in het inloophuis. Zo fungeerde een stagiaire op Sinterklaasmiddag zelfs als Zwarte Piet om pakjes uit te delen, die maar al te graag in ontvangst werden genomen.
 • Een lid van de Rotaryclub Apeldoorn-Zuid stelde belangeloos 27 fleecejacks beschikbaar. Voor menige bezoeker bleek dit in de koude winterperiode zeer welkom.
 • Op startzondag brengt een gemeentelid van de Grote Kerk een kennismakingsbezoek aan De Herberg. In zijn verslag hierover concludeert hij: "Ik was blij dat we nu eens 'omkeken' naar mensen buiten onze gemeente. We doen natuurlijk al veel met allerlei acties, maar ik vraag mij af "Mag het een ietsje meer zijn?"
 • Een deelnemer aan de maatschappelijke stage schrijft in het logboek aan het eind van zijn stage: "Ik ben vandaag voor het laatst geweest. Voor mij was dit een compleet nieuwe ervaring en ik heb er enorm van genoten. Ik raad dit zeker aan voor iedereen die ook een maatschappelijke stage wil doen!"
 • Op Valentijnsdag komt een bezoekster Valentijnsplantjes brengen voor de dienstdoende medewerkers en soepkookster. Lief hé..
 • Een bezoeker vertelt: 'Als ik uit mijn werk kom, dan ga ik eerst naar 'De Herberg'. Daar kom ik thuis! En daarna ga ik pas naar huis
 • Tijdens een zondagsviering werd op verzoek van één der aanwezigen het liedje 'Ik wandel in het licht met Jezus' nog eens gezongen. Zelfs een paar moslims zongen enthousiast mee en vroegen anderen om stil te zijn

 IMG 8155IMG 8241IMG 8152

Werkelijk, het belangrijkste element dat is het overwogen, terwijl het bestellen drugs van het web is om een ​​beste keuze. Sommige geneesmiddelen zijn bekend. Andere traktatie bepaalde aandoeningen zoals angststoornis. Er zijn duikers voor geneesmiddelen voor mannelijke impotentie te genezen. Hoe zit het met "kamagra jelly" en "kamagra"? In dit artikel is het meer vertellen over de tekenen van erectiestoornissen en "cialis 20 mg kopen". Het belangrijkste wat je moet search is "kamagra kopen". Maar om een ​​man erectiele probleem op te sporen, de arts zal waarschijnlijk beginnen met een grondige geschiedenis van de symptomen. Er zijn diverse geneesmiddelen voor de behandeling van impotentie. Neem de verpakking mee, zelfs als deze leeg is. Als je geneigd te denken dat iemand een overdosis van deze drug zouden hebben genomen, gaat u naar de afdeling spoedeisende hulp van het plaatselijke ziekenhuis in een keer.